TapaniPollari Hymyillen isänmaan puolesta.

Nyt menee paksusti, ainakin liittopomojen kukkarossa

  • Nyt menee paksusti, ainakin liittopomojen kukkarossa

Ammattiliiton pomon kuukausipalkkaan yli 5000 euron korotus – ”Päätimme vähän nostaa”

Uutisoi Iltasanomat

"Teollisuusliiton (aiemmin Metalliliitto) valtuuston puheenjohtaja Jyrki Levonen kertoo Ilta-Sanomille, että Aallon palkka nostettiin 14 900 euroon reilusta 9 000 eurosta, eli yli 50 prosenttia. 

Lehtosen palkkaa nostettiin noin 7 000 eurosta 9 900 euroon." 

 

Lisäks sanotaan siellä: "Levonen muistuttaa myös, että liiton puheenjohtajat ovat liiton kasvoja ulospäin."

 

Meille työläisille silti vain 1.6% korotus ensivuodelle, ja seuraavana vuonna sama korotus.

Palkat alle 2 000 euroa kuussa.

Ja kyllä me työläiset ollaan se ammattiliittojen kuva.

 

Ei tämä näin pidä mennä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Syy miksen ikinä tule mihinkään liittoon kuulumaan!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Meille työläisille silti vain 1.6% korotus ensivuodelle, ja seuraavana vuonna sama korotus.
Palkat alle 2 000 euroa kuussa.

Kikyllä vielä vähemmän .Niinhän se persutkin kannatti Sipilän ja EK linjaa Työväenpuolueena "kätilöillekkin".Persut itse oli omalla ministerillä päättämässä vientialojen mukaan tulevat korotukset. (Vasenkäsi ei muista mitä oikeakäsi teki viimevuonna?)
Palkkoista en ole ikinä kuullutkaan että AY-liitot ne maksaisi .Tähän asti palkat on maksanut EK yksityisenpuolen ja hallitus julkisenpuolen palkat.

"Meille" työläisille? Tarkoitatko luottmustehtäviin valittuja kansanedustajia?
Palkkiot,hallintoneuvostojen-,kuntien luottamustehtävien palkkiot+ kulukorvukset,oman auton käytön korvaukset.Näky olleen Ps yli 8000e vaikka matkat olisi ilmaisia millä menopelillä tahansa .
Hyvä on ollut Kikyistä ja leikkauksista ollut päättämässä niiltä työläisiltä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ihmettelen kuinka kauan duunarit jatkavat näiden setien ja tätien elämän rahoittamista?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samaa ihmettelen minä .Kuinka kauan äänestäjät suostu maksamaan 200 takinkääntäjän mokia Talvivaarasta , Kreikan vippeihin asti.
Sonera-kaupat,ilmanostot,lisäeläkkeet,Sote ja verovaroilla maksettujen sairaaloiden ym. myynnit pörssiyritys "Attendoille" ym.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tässä puhuttiin ay-päälliköiden kaksinaamaisesta oman edun tavoittelusta.

Mutta kyllä tietenkin veroja sekä julkista pitää leikata.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä mutta AY pomojen palkat ei mene verovaroista. Päättäjien menee.
Aika pientä on jos verrataan maito-/katotukiaisiin "palkkoihin" joita on jaettu joka vuosi tämän hallituksen aikana.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

A-järjestöt ovat aika-ajoin nostaneet johtajiensa palkkoja perusteluna ettei pöytien vastapuolella istuvien palkat ihan hirvittävän mahdottoman kauas karkaisi. Siinä on tietty joku järki jos sellaisen haluaa nähdä. Sitä taas ei haluakaan nähdä jos jo ihan ideologisista syistä vastustaa ay-liikettä.

Toisaalta on ihan totta, että ay-liikkeen n.s. terävä pää on ollut ihan liian sopuisaa eikä ole palkkansa eteen taistellut jäsentensä etujen puolesta niin hanakasti ja terävästi kuin olisi voinut ja pitänyt. Toisaalta me jäsenistökin olemme passivoituneet emmekä pitäneet painetta yllä ja tukeneet johtajia yhä eteenpäin.

Painostakaamme ja auttakaamme siis me jäsenet johtajiamme parempiin tuloksiin ja parempaan hyötysuhteeseen maksamiemme palkkojen suhteen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Verovähennysoikeuden poistaminen olisi aivan kohtuullista. Työmarkkinajäjestöjen harrastamisra bisneksistä olisi myös oikein maksaa verot.
Voisi myös esittää kysymyksiä miljardiomaisuuksien tarkoituksesta. Alkupääoma on kerätty kusetetuilta jäseniltä. Omaisuuksien päätarkoitus näyttää olevan hallinointi. Hallinnoinin kautta nämä samat eliitin edustajat ketäävät muhkeat lisätulot.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Työmarkkinajärjestöt katsotaan laissa erikseen mainiten n.s. yleishyödyllisiksi. Siihen joukkoon kuuluvat myös työnantajajärjestöt samaten kuin puolueet.

Ay-järjestöjen jäsenmaksut rinnastetaan tulonhankkimiskuluihin. Se on hieman sama asia kuin yritysten osalta niiden kirjanpidossa erilaisten järjestöjen, m.l. työnantajajärjestöjen jäsenmaksut ovat verotettavaa tulosta pienentäviä.

Ay-järjestöjen omaisuus on pääsääntöisesti ja perimmäiseltä tarkoitukseltaan tarkoituettu keräämään pääomaa jonka turvin voidaan tukea jäseniä työtaistelutilanteissa. Pyrkimys sen estämiseen on suoraan ja härskisti tukea työnantajien sanelulle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #12

Kyllä näistä jaloista tarkoitusperistä on siirrytty vain pomohen omanedun tavoitteluun.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

Johtajien asemat ovat ay-liikkeessä lopulta jäsenten käsissä. Eikun aktiivisti vaikuttamaan oman järjestön kokouksiin. Ensin perustasolle omaan työpaikkayhdistykseen tai työhuonekuntaan ja jos jäsentovereiden luottamusta siunaantuu niin eteenpäin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #15

Mä olen kyllä ollut mukana hyvin paljon. Noin 12v meni siinä.

Ensin pitää ymmärtää, että suurin osa ns liiton jäsenistä ei ymmärrä olevansa vain osastojen jäseniä. Eli he eivät ole liiton jäseniä. Esim riku aallon valintaan ei rivijäsen pysty käytännössä vaikuttamaan mitenkään. Äänestämällä vastakkaista ryhmää pomoksi todenmäköisesti valikoituisi turja lehtonen jossain peräkammarissa. Suo siellä vielä vetelämpi turjassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Lehto on sikäli oikeassa, että a-järjestöapparaatin rakenne on hierarkinen työpaikan työhuonekunnasta t.m.s. keskusliiton johtoon. Mutta "alemmista" orgaaneista ylempien päättäviin elimiin valikoidutaan jäsenten luottamuksella. Vaikka ylemmän orgaanin jäsenistö olisikin järjestöjä, valinnat tekee valitut ihmiset.

En ole yli 40 vuotisen a-järjestöjäsenyysurani (sis. yhdistyksen hallitusjäsenyyksiä, luottamusmiestehtäviä, liittokokousedustajuuksia y.m.) aikana nähnyt ensimmäistäkään ehdotusta jossa tuota perusrakennelmaa olisi kukaan jäsen halunnut muuttaa. Vaikka esimerkiksi liiton hallituksen valitseminen jäsenyhdistysten jäsenten toimittamalla vaalilla voisi olla mielenkiintoinen pohdinnan kohde.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #19

Koska hyväksyt suhmuroinnin ja valtavat palkankorotukset oletan, että olet myös itse päässyt matkailemaan ja muuten nauttimaan pienelle piirille jaetusta korruptiosta? Tämä tapahtuu erilaistem luottamustoimien kautta. Osa niistä on hyvinkin anteliaasti korvattuja. Yhteistä kaikille on kuitenkin, että toimen saaja ei välttämättä ymmärrä vähääkään tehtvästä.

Itse erosin sähköliitosta 2003 ja suosittelen sitä kaikille. Ay-liike pitäisi tietenkin rakentaa uudestaan. Siitä on tullut avoimen valvonnan ulkopuolella oleva hyvä/veli/sisko järjestelmä, josta pääosin hyötyvät aivan muut ihmiset kuin jäsenet. Lisäki se tuottaa vaarallisen huonoja ratkaisuja. Esim eläkejärjestelmä, jonka piirissä tehdyt mokat kaatuvat täysmääräisinä nyt työuransa aloittavien niskaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

En hyväksy suhmurointia, mistä Lehdolle sellainen käsitys on tullut?

Olen kuitenkin mieltä, että ay-liikkeen toiminnasta sen kitkeminen on jäsenistön asia. Ulkopuolisilla, eronneillakaan, ei siihen ole sanan sijaa ellei ole osoittaa konkreettisesti konkreettisia rikoksia ja niin, että pystyy pitävästi syytöksensä toteen osoittamaan viranomaisten kautta.

Itse tarkoitin suhmuroinnilla sellaista yhteistyötä työnantajien kanssa, jossa jäsenistön edut kärsivät. Esimerkkeinä siitä näen entisen TUPO-toiminnan, suuren osan n.s. "maltillisesta palkkapolitiikasta", n.s. "samassa veneessä istumisen", kikyttelyn j.n.e.

Toisaalta ymmärrän, että aktiivit tekevät paljon palkatonta työtä vapaa-aikansa uhraten. Toki moni heistä kokee sen myös harrastuksena mutta kuitenmin. Itsekin olen istunut yhdistyksen hallituksessa ja toiminut luottamusmiehenä aiemmin ilman mitään korvausta ja myöhemmin "ruokapalkalla". Saimme hallitusten kokouksen yhteydessä työmaakuppilasta n.s. linjastolounaan joskus jopa kabinetin virkaa tehneeseen neuvotteluhuoneeseen. Sen lisäksi puheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja saavat pienet korvaukset joita en työmäärään nähden ollenkaan kadehdi. Kyseiset "edut" on joka vuosi hyväksynnässä jäsenkokouksessa.

Toisaalta on plokistin esiinnostamat palkatun väen palkat ja niiden korotukset. Olisin toki tyytyväisempi jos niiden kehitys olisi sidottu alan neuvottelutuloksiin. Mutta ymmärrän myös, etteivät ne voi äärimmilleen poiketa pöydän toisenpuolen palkoista. Mutta toki a-järjestöjen maksamat palkat voisivat olla paremmin yhteydessä edunvalvonnan tuloksiin.

Mitä voimassa oleviin eläkeratkaisuihin tulee, ne ovat nykyisessä muodossaan työmarkkinaosapuolten, hallituksen ja eläkeyhtiöiden kompromissi. Ay-liike on vain yksi eikä missään mielessä määräävä osapuoli. Enemmänkin on painanut vakuutusbusineksen ja työnantajien ääni. Totta, edunvalvonta olisi voinut olla tehokkaampaa mutta siinäkin pääsemme, taas, jäsenistön aktiivisuuden muodostamaan joukkovoimaan joka on ainut keino jolla ay-liike voi saada tavoitteitaan läpi. Kuinka moni jäsen on oikeasti valmis olemaan osa sitä joukkovoimaa konkreettisesti silloin kun pelkät jäsenmäärälukemat ovat vastapuolen arvioissa inflatoituneet?

Olen samaa mieltä, että ay-liikkeessä moni paikka kaipaisi paljonkin laittoa mutta eroaminen on kaiken turhautumisen ymmärtämisenkin jälkeen väärä ratkaisu. Se ei korjaa mitään ja jättää tyytymättömän ulkopuoliseksi tyhjänhuutelijaksi. Korjaukset tehdään sisältäpäin, aktiivina jäsenenä saamalla muita aktiiveiksi samalle asialle perustellen. Muuten hyödyn korvaa vain työnantaja ja tyytyväisesti sekä vikkelästi sen tekeekin, muttei tyydy siihen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #22

Kyllä tämä kuuluu minulle myös. Verovähennyksen kautta maksan tätä laskua.

Ay,-liikeen rakenne nimeomaan mahdollistaa maantavan kaltaisen sulle mulle korruption. Valinnat ja päätökset tehdään jäsenistöl piilossa. Ihmiset ovat jo vastanneet. Liittojen vaaleissa ei äänestetä. Maksava väki vähenee. Mahtava miljoonan jäsenen sak on enää n. 700 000 maksavan jäsenen joukko. Pakaottaminen ja työpaikkakiusaamiseen verratava rekrytointi on alkanut tulla tien päähän.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #23

Jos Lehto katsoo verovähennysoikeuden antavan hänelle ulkopuolisena oikeuden arvostella ay-liikkeen sisäistä jäsendemokratiaa niin hänen olisi hyvä huomata ketkä kaikki muut saavat verovähennyksistä etuja. Myös työnantajat vähentävät erilaisia jäsen- sunmuita maksuja verotettavasta tuloksestaan.

Äänestysprosentit liittojen vaaleissa ovat osoitus liittojen jäsenten aktiivisuudesta tai sen puutteesta. Joidenkin passiivisuudesta ei voi syyttää toisten aktiivisuutta. Ne ovat aktiivisia jotka haluavat. Ja jos haluaa muutosta, on oltava aktiivinen, siis aktiivinen jäsen.

Jäsenkato on totta ja siitä hyötyy vain työnantaja. Meidän ainoa mahdollisuutemme on olla aktiivisia, valittava todella toimiva johto ja vahdittava sitä johtoa, että se toimii meidän etujemme mukaisesti. Sillä vastapuoli ei ole passiivinen omine veroetuineen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #24

Työmarkkinajärjestöistä puhuin tietenkin alkuperäisessä kommentissa. Pois vaan vähennykset ja heti.

Miksi minulla ei olisi oikeutta arvostella. He vaikuttavat lainsäädäntöön eduskunnan ulkopuolelta. Kyllä tällaista vaikuttamista pitää saada tietenkin arvostella. Omituisia ajatuksia. Enkö saisi kritisoida puolueita, työnantajia jne...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

En ole viemässä Lehdolta oikeutta arvostella. Siitä vaan. Minusta on ihan paikallaan ja toivottavaakin arvostella myös ay-liikkeen toimia, tekoja ja puheita. Ihan siinä missä puolueita, työnantajia j.n.e.

Sen sijaan arvostelin Lehdon kritiikkiä ay-järjestöjen sisäistä päätöksentekoa kohtaan koska se on kyseisten järjestöjen sisäinen asia. Arvostelin sitä siinä mielessä, että kritiikin sisällössä oli puutteita koska se ei ottanut huomioon jäsenistön ihan oikeaa valtaa omissa järjestöissään ja kyse on oikeasti jäsenistön aktiivisuudesta ja passiivisuudesta omien järjestöjensä sisällä. Mielestäni siis Lehdon kritiikki ei osunut eikä sillä pidä eikä saa olla vaikutusta järjestöjen sisäiseen elämään jos ja kun Lehto on ulkopuolinen. Toisaalta on kai Lehdon julkisesti esittämät mielipiteetkin avoimena kritiikille, nekin?

P.s. Lehto haluaa vähennykset pois. Siis työmatkakulujen vähentäminen pois kun työssäkäymisalueita halutaan suurentaa, työhuonevähennykset etätyön yleistyessä pois. Työnantajilta tuotannon ja sen ylläpitämisen kustannusten vähentämismahdollisuudet pois, maanviljelijöiltä kulujen vähentämismahdollisuudet pois janiinedelleen huishaispois. Ehkä maailma ja yhteiskunta on kuitenkin kaikitenkin hieman monimutkaisempi, vai kuinka?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ay-liikkeen eliittiin kuuluvat edustajat onnistuivat paikallisesti neuvottelemaan kunnon palkankorotukset. Sehän on juuri sitä toimintaa mitä ay-liikkeeltä on toivottukin. Paikallista sopimista. Eliitti on näyttänyt esimerkkiä.
Nyt vaan tarmokkaasti puolustamaan "puukenkäarmeijansa" paikallisten sopimusneuvottelujen reiluja palkankorotus vaatimuksia esimerkkinsä näyttämällä tasolla. Tarvittaessa vaikka kovinkin ottein. Mikäli ollaan kunnon johtajia, eikä vellihousuja. (vrt kikyn jo ennestään pienituloisten lomarahaleikkaukset)

Hannu Töyri

AY-liike on hierarkinen, mutta ei demokraattinen järjestelmä, jolloin ay-aktiiveista lähtien pyritään "vihreämmälle oksalle".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On varsin luonnollista, että myös ay-liikkeen palveluksessa olevat ihmiset haluavat eteenpäin urallaan. Hyvin moni muillakin aloilla haluaa eikä sitä sinällään pidetä paheksuttavana. Miksi siis ay-liikkeessä? Toisaalta toki tulee mieleen Y.Kallisen muinaiset sanat sekä 1930- että -50-luvuilla sosialidemokraattiselle puolueelle n.s. virkasosialismista jossa viranhoito menee asioiden ajamisen edelle. Ne pätevät myös ay-liikkeeseen.

Toisaalta on totta, että ay-johdoissa muhii tietynlainen leipääntyminen jos sen annetaan niin tehdä. Pohjimmiltaan ay-liike on kuitenkin demokraattinen rakennelma. Silloin kun jäsenistö haluaa, se voi vaikuttaa ihan demokraattisesti.

Nykyista jäsenistöjen aktiivisuutta seuratessa ei voi kuin päätyä huomaamaan ettei jäsenistö juurikaan halua vaikuttaa. Aktiiveista on jatkuva pula. Lieneekö suurin osa siis tyytyväistä nykymenoon? Itse toivoisin radikaalimpaa jäsenistöä ja radikaalimpaa johtoa. Siis sellaista menoa, että etuja valvotaan ihan tosissaan eikä suhmuroida Eteläranta 10:n kanssa mutta se vaatii aktiivisuutta myös jäsenistöltä.

Hannu Töyri

Johdon valinta prosesilla ei ole mitää tekemistä demokratian kanssa, ellei sitten tarkoiteta sosialidemokratiaa, sillä puolueet ne valitsevat ei jäsenistö.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Perusjärjestötasolla jäsenet valitsevat yhdistyksensä hallituksen ja usein puheenjohtajan (ellei hallitus keskuudestaan). Ylempiin orgaaneihin ihmisiä ehdottelee yleensä k.o. hallitus ja niissä taas valinnat tekee edustajakokoukset. Monissa liitoissa edustajakokousedustajat valitaan yleisillä ja yhtäläisillä vaaleilla. Kyse on perimmältään siitä keitä perusyhdistysten jäsenet valitsevat. Jos he toimivat demokraattisesti ja valvovat valittujensa toimia, demokratia toimii.

Kaikki on siis kiinni perustason aktiivisuudesta. Jos siellä valitaan puoluepukareita, puoluepukarointia myös saadaan. Ja jos jäsenistö ei aktiivisesti seuraa ja valvo valitsemiensa tekemisiä, valituilla on vapaammat kädet myös suhmuroida jäsenistön etujen vastaisesti. Siitä meillä on tulopoliittisia kokemuksia jo useamman vuosikymmenen ajalta mutta jäsenistöt eivät ole, ainakaan vielä, halunneet muuttaa suuntaa vaikka vaihtoehtojakin on ollut tarjolla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

AY ja EK/MTK hierarkia kulkee samoja latuja . Ei ole köyhiä pomoja kummassakaan.
AY/MTK/EK pomojen palkkiot muodustuu myös samoista eri lähteistä. Eri hallintoneuvostojen,hallitusten palkkioista ,työhistoriasta.

Pss! Perheyritykset,EK,yrittäjät,porvarihallitus päättää ylivoimalla"Kikynsä" ja ehdot palkkojen korotuksiin.

"Työväenpuolueiden" Kok Häkämiesja ex-persujen J-Linströmmin siunatessa päätökset kepun Ex-EK-yritysjohtaja Sipilän kanssa. Haukutte väärää puuta.

Toimituksen poiminnat